انواع گردشگران یا مهمانانی که به هتل مراجعه میکنند عبارتند از:
- گردشگران یا توریستهای خارجی: این نوع مهمانان از خانه و کشور خود دور هستند بنابراین باید از آنان به گرمی استقبال کرد و به هرگونه اطلاعات درخواستی از سوی آنان پاسخ داده شود. همچنین ارتباطات تا حدی صمیمانه باشد تا مهمان خارجی احساس امنیت کند.
- خانوادهها: این نوع گردشگران به خاطر یکنواخت بودن زندگی و استراحت سفر کرده و در هتلها اقامت میکنند. مهمترین انتظار آنان امنیت، آسایش و خدمات با کیفیت غذا و نوشابه است.
- شرکتها: این نوع از گردشگران معمولاً برای رفع خستگی اقدام به سفر میکنند بنابراین باید اتاقهایی آرام برای آنها آماده ساخت. این مهمانان به جهت قراردای که شرکت با هتل بسته است با معرفینامه از طرف آن شرکت به هتل مراجعه میکنند.
- سالمندان: این گروه از مسافران برای هتلها اهمیت خاصی دارند یکی از لحاظ بازاریابی است زیرا این نوع گردشگران سالمند هستند و وقت بیشتری برای سفر دارند و دیگری از لحاظ پذیرایی و اقامت آنان است که هتل باید به آنان توجه بیشتری نماید.
- تاجران: بازرگانان و تاجران به خاطر شغلشان مایل هستند در هتلی اقامت کنند که صرفاً برای آنها آرامش را به همراه آورد و استراحت کنند. این مسافران معولاً هتلهایی را انتخاب میکنند که نزدیک به فرودگاه یا در حومه و اطراف شهر باشد.
- گردشگران تفریحی: این گردشگران بسیار خرج میکنند و ارز وارد کشور میکنند. همچنین یک تا دو هفته در هتل اقامت میکنند.
- گردشگران گروهی: این گردشگران به قصد تفرج اقدام به سفر میکنند که معمولاً راهنمایان و مسؤلان یک آژانس مسافرتی با این گروه همراه خواهند بود. آنها به طور مستقیم با هتل در ارتباط نیستند بلکه یک مسؤل دارند که همهی کارها بر عهدهی وی است. این گروه تمایل به استفاده از تمامی امکانات رفاهی در هتل را خواستار هستند بنابراین به آنان تخفیفات ویژهای نیز از طرف هتل داده خواهد شد.
- افراد تنها و مجرد: این دسته از مهمانان به هر علتی مثل تجارت یا شرکت در سمینار سفر میکنند که این مهمانان علاوه بر خدمات هتل بیشتر به امنیت نیاز دارند.
برای شناسایی نیازهای مهمان ابتدا به درک نیازهای انسان در نظریهی انگیزشی آبراهام مازلو میپردازیم. در این نظریه؛ مازلو هرمی ترسیم نمود که نیازهای انسان به ترتیب اهمیت در آن نگاشته شده است. این نیازها عبارتند از:
- نیازهای حیاتی،جسمانی و فیزیولوزیک: نیاز به آب، غذا و هوا
- نیازهای ایمنی و امنیت: امنیت جانی و داشتن سرپناه
- نیازهای اجتماعی: نیاز به برقراری ارتباط با دیگران، داشتن شغل و تعلق به خانواده
- نیازهای روانی: نیاز به احترام و عزت نفس
- نیازهای معنوی: خودشکوفایی و تکامل
در میان نیازهای شرح داده شده سطح اول و چهارم نیازها یعنی نیاز به آب، غذا و نیاز به احترام در ارائه خدمات هتل به مهمان حائز اهمیت است زیرا مهمانان از هتل توقع خدماتی همراه با احترام را دارند در واقع میتوان گفت آنچه را که گردشگران از هتل انتظار دارند فقط محدود به غذا و نوشیدنی و محلی برای اقامت نیست بلکه نیازهای دیگری را نیز شامل میشود مانند کسب اطلاعات عمومی مربوط به مقصد (مانند: نشانیها، فاصله هتل تا فرودگاه و...) و اطلاعات داخلی هتل (مانند: طرز کار کلید کارت، آگاهی از ساعات کاری رستوران و...)، برخورداری از تجهیزات مدرن و امکانات رفاهی بیشتر و سطح کیفی رفتار پرسنل هتل. گردشگران با توجه به هدفی که از سفر خود دارند میتوانند نیازها و انتظارات مختلفی از هتل داشته باشند و باید به هرکدام پاسخ مناسبی داده شود. راتر به دوستانه بودن در برخوردهای خدماتی تأکید دارد (پیرس، ترجمه ضرغام بروجنی و همکاران، 1391: 149و150) :
- قابلیت اعتماد: یعنی توانایی انجام خدماتی که به مهمانان وعده داده شده است؛ که هم قابل اعتماد بوده و هم از دقت کافی برخوردار باشد.
- پاسخگویی: یعنی اشتیاق برای کمک به مهمان و ارائه خدمات فوری به آنان.
- تضمین: یعنی ادب، دانش و داشتن آگاهی کارکنان و توانایی آنان در ایجاد حس اعتماد واطمینان به مهمانان.
- همدلی: یعنی مواظبت و مراقبت کردن از مهمانان و توجه خاص به آنان.
- لمسپذیری: منظور امکانات، تسهیلات، تجهیزات و سایر ابزارهای ارتباطی قابل رؤیت در محیط میباشد.
"آلبرشت" و "زمک" (کارشناسان مدیریت و بازاریابی) بر مبنای تحقیقی انتظارات مهمان را اینگونه ارزیابی کردهاند(اقطایی و فرشیدی، 1390: 163): 1. مراقبت: توجه از طرف ارائهکنندگان خدمات. 2.فوریت: افراد اجازه فکر کردن دارند. 3.حل مسأله: افراد میتوانند مشکلات پیچیده را حل کنند. 4.بهبودی: همه برای رفع مشکلات موظف هستند تلاش مستمر و ویژهای را به کار برند.
با توجه به مطالبی که در بخش فوق بیان گردید برای برآورده ساختن نیازهای گردشگران باید نیازهای آنان را درک و لمس کرد زیرا زمانی که آن نیازها برطرف شوند منجر به حفظ مشتری برای هتل میگردد. این نیازها برای گردشگرانی که به هتل مراجعه میکنند میتواند نیازهای فیزیکی(گرسنگی)، اقتصادی/ مالی(یک معامله خوب در مقابل سرویسدهی)، اجتماعی، روحی روانی و دسترسی آسان (زمانی که گردشگر قدرت کافی برای انجام کاری را نداشته باشد) باشد. در برخی موارد گردشگران خواستار برآورده شدن تمامی این نیازها هستند. گردشگران بر اساس نیازهای متغیر خود انتخابهای خود را تغییر میدهند بنابراین درک آنها عامل مهمی در به دست آوردن رضایت بیشتر خواهد بود و در این رابطه باید از سلیقهی مشتریان آگاه شد به عنوان مثال: در بدو ورود مهمانان به هتل اولین نیازی که مهمان در پی برآورده ساختن آن است انتخاب اتاق با توجه به عواملی مانند موقعیت جغرافیایی، طبقهای که اتاق در آن قرا گرفته است، تجهیزات اتاق، قیمت اتاق و... میباشد. بنابراین مهمانان میتوانند نیازهای خاصی را با توجه به سلایق، انتظارات و حتی قیمت پرداختنی درخواست کنند. افراد شاغل در این صنعت همیشه باید به این مهم توجه کند که گردشگران و مهمانان میخواهند به بهترین نحو به نیازهایشان پاسخ داده شود. همچنین در زمان سرویسدهی و رفتار با مهمان باید ارتباطاتی مطلوب با مهمان فراهم آید تا رضایت مهمان حاصل آید.
ز
- ۹۶/۰۷/۱۸